Het gaat hier om de in Rotterdam Delfshaven gevestigd machinefabriek Evrard, van Duyl & de Kruyff. Later is de fabriek van naam veranderd in de Machinefabriek Delfshaven v/h Evrard, van Duyl & de Kruyff
De fabriek was de voortzetting van een in Delfshaven gevestigde machinefabriek, die was ontstaan uit een in 1849 begonnen smederij. Na enkele uitbreidingen ging deze in 1871 in liquidatie.
In 1871 volgde een doorstart. Drie heren, Evrard, van Duyl en De Kruijff kochten alle fabriekspanden en terreinen op, waarna het een bloeiend bedrijf werd. Het bedrijf maakte o.a. stoomketels voor schepen en stationaire ketels voor fabrieken e.d. Eén van de directeuren van de fabriek, dhr. De Kruyff was tevens één van de oprichters van de Westfriesche Tramweg Maatschappij (Hoorn-Enkhuizen). De enige opdracht voor tramlocomotieven kwam van deze maatschappij, waaraan in 1882 vijf vuurloze locomotieven werden geleverd. Naast deze vijf locomotieven werden er nog enkele locomotieven gebouwd voor aannemersmaatschappijen, en werd er nog een nieuwe ketel geleverd voor één van de locomotieven van de tramweg Bergen op Zoom-Tholen.
De fabriek in Delfshaven ging in 1884 in liquidatie. De gebouwen en installaties werden overgenomen in wat later de Machinefabriek Delfshaven is geworden.
Deze fabriek heeft de volgende stoomtramlocomotieven geleverd aan Nederlandse stoomtrambedrijven: